Tietoturvasta ja sen ylläpidosta yrityksessä ei voi näinä päivinä puhua liikaa. Aihe on nyt erittäin ajankohtainen asia paitsi maailmantilanteen, myös työelämän muutoksen myötä. Lyhyesti sanottuna tietoturvassa on kyse koko yrityksen liiketoiminnan suojaamisesta.
Tietoturva koostuu useista eri osa-alueista
Tietoturvan ajatellaan usein koostuvan erilaisista teknologisista ratkaisuista, joiden avulla mahdolliset hyökkääjät ja virukset pidetään pois yrityksen tiedoista. Teknologia on kuitenkin vain yksi osa tietoturvaa. Tutkimuksen mukaan yli 70 % tietoturvaloukkauksista mahdollistuu inhimillisen virheen takia. Tietoturvasta huolehtiminen onkin koko yrityksen asia aina hallituksesta henkilöstöön saakka.
Tietoturva koostuu useista eri osa-aleista, joista tärkeimmät ovat hallinnollinen tietoturva, tekninen tietoturva sekä tietoturvan johtaminen, kehittäminen ja seuranta. Hallinnolliseen tietoturvaan kuuluvat muun muassa yrityksen tietoturvastrategia, riskien hallinta ja tietoturvaohjeet. Henkilöstön tietoturvakoulutus on avainasemassa yrityksen varautuessa mahdollisia hyökkäyksiä varten, sillä suuri osa hyökkäyksistä pyrkii hyödyntämään ihmisen tekemiä virheitä tai tietämättömyyttä.
Tekninen tietoturva pitää sisällään tietoturvan teknologiset ratkaisut, jotka ulottuvat virusskannauksesta SOC-palveluin (Security Operations Center). Teknisen tietoturvan ensisijainen tehtävä on ehkäistä mahdollisia hyökkäyksiä ja uhkia. Sen ajan tasalla pitäminen on ehdottoman tärkeää.
Tietoturvan johtaminen, kehitys ja seuranta koostuu niistä toimenpiteistä, mitä yrityksessä tehdään tietoturvan kehittämisen ja seurannan eteen. Teknologian ja henkilöstön koulutuksen lisäksi tarvitaan tietoturvan jatkuvaa seurantaa, jotta mahdolliset tietoturvapoikkeamat havaitaan ajoissa. Tietoturva ei ole koskaan valmis, vaan sitä tulee kehittää jatkuvasti, jotta se pystyy vastaamaan koko ajan kehittyviin tietoturvaloukkauksiin. Tietoturva vaatii jatkuvaa johtamista ja seurantaa.
Tietoturvan kehittäminen
Olemme rakentaneet tietoturvan kehitystyölle polun, jonka avulla voidaan nopeasti selvittää ne vaiheet, jotka teidän yrityksessänne koetaan tärkeiksi oman tietoturvanne kehittämisen kannalta.
Tiedätkö, mikä on yrityksenne tietoturvan nykytila? Millä tavalla seuraatte tietoturvan toimivuutta?