Kuka meistä voisi enää olla ilman mobiilia päätelaitetta – tuskin kukaan työelämässä mukana oleva. Laitteella tehdään mitä erilaisempia asioita ja usein käyttäjän puhelimessa on sekä työhön että yksityiselämään liittyviä palveluja ja niiden ohjauksia.
Henkilön kaikki tärkeät asiat ovat kännykässä ja sen avulla avautuvassa verkossa. Miten on mobiilin tietoturvan ja -suojan laita, ovatko ne kunnossa?
Ota talteen nämä 10 vinkkiä mobiilin tietoturvaan:
- Vaihda aina operaattorin alkuperäinen SIM-kortin PIN-koodi. Älä käytä lukuja 0000 tai 1234.
- Tallenna itsellesi muistiin laitteesi IMEI-koodi. Koodi yksilöi puhelimesi verkossa ja sen avulla puhelimesi käyttö verkossa voidaan estää.
- Suojaa puhelimesi lukituskoodilla, jottei kukaan ulkopuolinen pääse käyttämään sitä luvatta. Lukitustapa voi olla esim. suojakoodi, piirrettävä kuvio, salasana, sormenjälkitunnistus tai kasvojentunnistus. Älä unohda laatimaasi salasanaa, sillä kaikissa puhelimissa ei ole mahdollisuutta palauttaa unohtunutta salasanaa. Tällöin ainoa vaihtoehto on palauttaa laite tehdasasetuksiin.
- Tee puhelimesi tiedoista varmuuskopio (muistiinpanot, valokuvat, muut mahdolliset tiedot). Mikäli varmuuskopiointi ei ole automaattinen, muista tehdä se säännöllisesti.
- Käytä puhelimesi etähallintajärjestelmää. Sen avulla voit hallita laitettasi etänä, vaikka se olisi kadonnut tai anastettu. Tällaisia ovat mm. Applen Find my iPhone ja Googlen Find My Device.
- Suojaa puhelimeen tallennetut salasanat. Käytä tähän tarkoitukseen luotua salasanojen hallintasovellusta.
- Suojaa puhelimesi haittaohjelmilta. Etenkin Android-laitteeseen kannattaa asentaa tietoturvasovellus.
- Pidä puhelimeesi asennetut ohjelmistot päivitettynä ja asenna ohjelmia vain luotetuista lähteistä.
- Älä lainaa puhelinta tuntemattomille.
- Kun luovut vanhasta puhelimesta, tyhjennä muisti sekä mahdollinen muistikortti, poista puhelin pilvipalveluiden laitelistalta ja palauta puhelin tehdasasetuksiin.