Älykkään IoT-palovaroittimen edut

Pelastuslaki muuttuu ja jatkossa kiinteistön omistaja on vastuussa palovaroittimista. 
Älykäs palovaroitin parantaa paloturvallisuutta.

Ilmoitus toimintakunnosta päivittäin

Huoltovapaa

Palohälytys myös etänä

Ajantasainen data

Meillä on vuosien kokemus IoT-laitteista yritysten ja kiinteistöjen käytössä. IoT-verkkoon kytketyt älykkäät palovaroittimet kuuluvat tuotevalikoimaamme. Älykäs palovaroitin paitsi parantaa paloturvallisuutta myös lisää kiinteistönomistajan varmuutta ja vähentää huolta huolehtimalla palovaroittimien tilasta ja toiminnasta.

Näin älykäs palovaroitin toimii

Älykäs palovaroitin testaa toimintakuntonsa ja lähettää kerran päivässä sovellukseen tiedot pariston tilasta ja savuilmaisimen toimintakunnosta. Lisäksi laite lähettää hälytystiedot ja tiedon, jos se on irrotettu alustastaan etukäteen määritellyille tahoille. Tämä mahdollistaa sen, ettei asuntoihin tarvitse tehdä säännöllisiä huoltokäyntejä.

Havaittaessa savua, laite hälyttää paikallisesti kovalla äänellä ja lähettää hälytystiedon etukäteen määritellyille tahoille. Turhia hälytyksiä voidaan esimerkiksi ruoanlaiton yhteydessä ennaltaehkäistä varoittimen Silence-painikkeella, joka kytkee hälyttimen 10 minuutin ajaksi pois päältä.

Älykkään palovaroittimen edut

IoT-verkkoon kytketty palovaroitin on uutta palohälytysteknologiaa. Älykkäiden palovaroittimien avulla kiinteistön omistaja saa reaaliaikaisen tiedon palovaroitinkannan toimintakunnosta, mikä vahvistaa vastuullista kiinteistön ylläpitoa. Osa palovaroittimista kerää lisäksi tiedot lämpötilasta ja suhteellisesta kosteudesta.  

Laitteiden tekninen elinkaari on noin kymmenen vuotta, mikä mahdollistaa elinkaaren kustannusten ennustettavuuden. Vuosittain tai useammin paikan päällä tarkastettavat laitteet on kustannuksiltaan samaa tasoa tai kalliimmat.

Lisäksi kiinteistön omistaja näkee koko laitekantaa koskevan raportin yhdestä paikasta. Tämä data on yhdistettävissä muuhun IoT-laitteiden keräämään kiinteistödataan.

Valikoimaamme kuuluvien Nexelecin älykkäiden palovaroittimien suunnittelu- ja kehitystyö tehdään Ranskassa ja laitteet valmistetaan Euroopan markkinoiden tuntumassa Tunisiassa. Nexelec on panostanut varoittimien jatkuvaan omaan tuotekehitykseen jo kymmenen vuoden ajan. Pitkäjänteisellä kehitystyöllä on varmistettu varoittimen koko elinkaaren luotettava toiminta ja paristonkesto. Laitteella on 5 vuoden takuu.

Uusi pelastuslaki

Uusi pelastuslaki astui voimaan vuoden 2024 alussa. Sen myötä vastuu palovaroittimista ja niiden toimintakunnosta siirtyy kiinteistön omistajalle.

Kiinteistön omistajien on huolehdittava siitä, että kaikissa asunnoissa on riittävä määrä asianmukaisesti toimivia palovaroittimia. Lisäksi niiden toimintakunnosta tulee huolehtia tarkastamalla ne säännöllisesti.

Tämä koskettaa kaikkia asunto-osakeyhtiöitä ja muita asuinkiinteistöjen omistajia. Laissa on kahden vuoden siirtymäaika, joten toteutus ja sen suunnittelu kannattaa aloittaa heti – valmista pitää olla viimeistään 2025 lopussa.

Perinteinen vai älykäs palovaroitin?

Kiinteistön omistajien vaihtoehdot ovat joko perinteinen palovaroitin ja älykäs palovaroitin. Perinteisen palovaroittimen toimintakunto tarkastetaan paikan päällä määrävälein. Laitevalmistajien ja paloalan toimijoiden suositus testausväliksi on 1 kuukausi.

Älykäs palovaroitin testaa itse toimintakuntonsa ja ilmoittaa sen päivittäin sovellukseen. Toimintakuntoon kuuluvat muun muassa pariston tila ja palokammion puhtaus. Laite hälyttää, jos se irrotetaan paikaltaan. Älykäs palovaroitin ei vaadi säännöllisiä huoltokäyntejä asunnoissa.

Lue lisää aiheesta

Tavalla tai toisella palovaroittimet tulevat nostamaan taloyhtiön kustannuksia, sillä hankinnan lisäksi hoidettavaksi tulevat ylläpitoprosessi ja siihen liittyvät ohjeet, asiakaspalvelurajapinnat ja tehtävät.
Julkisuudessa on puhuttu paljon uudesta pelastuslaista ja siitä, että palovaroittimet siirtyvät kiinteistöjen omistajien vastuulle.
Energian kulutukseen liittyvää lämpötilaseurantaa on helppo täydentää muiden sisäilman laatutekijöiden mittaamisella.

Kiinnostuitko?

Jätä yhteystietosi, niin olemme sinuun pian yhteydessä.