5 vinkkiä taloyhtiöille uuden pelastuslain haltuunottoon
Vuoden 2026 alussa voimaan astuva pelastuslain muutos tuo merkittäviä muutoksia taloyhtiöiden vastuisiin paloturvallisuudessa. Lain tavoitteena on lisätä ihmisten turvallisuutta ja selkeyttää palovaroittimiin liittyviä vastuita. Taloyhtiöille avautuu nyt ainutlaatuinen mahdollisuus kehittää paloturvallisuutta nykyaikaisemmaksi ja kustannustehokkaammaksi. Tässä viisi vinkkiä, joiden avulla taloyhtiöt voivat ottaa muutokset helposti haltuun.
1. Huolehdi taloyhtiön hankintavastuusta
Pelastuslain mukaan rakennuksen omistajan on jatkossa huolehdittava, että kaikissa asunnoissa on riittävä määrä palovaroittimia. Varoittimia on oltava vähintään yksi jokaisen kerroksen jokaista alkavaa 60 m2 kohden. SPEK:in suositusten mukaan varoittimia kannattaa kuitenkin sijoittaa ainakin jokaiseen makuuhuoneeseen ja eteiseen.
IoT-teknologia mahdollistaa kustannustehokkaan ratkaisun hankintavastuun täyttämiseen. Älykkäät palovaroittimet seuraavat itse toimintakuntoaan, millä varmistetaan, että asukkaiden turvallisuus ei jää inhimillisten virheiden varaan. Ne havaitsevat alkavat tulipalot varhaisessa vaiheessa ja poistavat samalla manuaalisten tarkastusten tarpeen lähes kokonaan.
2. Suunnittele kunnossapito etukäteen
Rakennuksen omistajan vastuulla on myös varmistaa, että palovaroittimet pysyvät toimintakunnossa. Käytännössä tämä tarkoittaa vähintään paristojen vaihtamista ja varoittimien uusimista niiden ollessa epäkunnossa tai käyttöiän päättyessä. On kuitenkin tärkeää huomata, että palovaroittimen toimintakunto kattaa muutakin kuin pelkän pariston toiminnan.
Älykkäät palovaroittimet ilmoittavat kunnossapitotarpeista automaattisesti, millä varmistetaan laitteen toimivuus kaikissa tilanteissa. Päivittäisellä toimivuustarkistuksella supistetaan manuaaliset tarkistuskäynnit minimiin.
3. Laadi ja päivitä pelastussuunnitelma
Pelastussuunnitelma on lakisääteinen vähänkin suuremmissa kiinteistöissä (yli kolmen asunnon kiinteistöt). Taloyhtiön hallituksen tehtävänä on laatia ja päivittää suunnitelma, jossa kerrotaan turvallisuusjärjestelyt ja ohjeet onnettomuustilanteita varten. Suunnitelmassa on hyvä kuvata myös palovaroittimien kunnossapitokäytännöt sekä asukkaiden rooli turvallisuudessa.
Älykkäiden IoT-palovaroittimien käyttö helpottaa ohjeistusta, koska laitteet ilmoittavat mahdollisista vioista säännöllisesti suoraan huoltoyhtiölle tai vastuuhenkilöille. Laitteiden toimintakunto on siksi aina ajan tasalla ja tiedot siitä dokumentoitu, mikä helpottaa taloyhtiön hallituksen jäsenten huolta.
4. Dokumentoi toimenpiteet
Taloyhtiöiden on pystyttävä osoittamaan, että palovaroittimien hankinta ja kunnosspito hoidetaan asianmukaisesti. Laadi huolto- ja kunnossapitosuunnitelma, johon kirjataan esimerkiksi tarkastuskäynnit, vikailmoitukset ja niihin reagointi.
Älykkäät palovaroittimet tuottavat automaattisesti tietoa toiminnastaan, mikä helpottaa dokumentointia ja raportointia. Sinun ei tarvitse itse kirjata vikailmoituksia, sillä digitaalisen järjestelmän avulla kaikki tieto on dokumentoitu ja saatavilla. Historiatieto on saatavilla vakuutusyhtiöille ja muille tahoille neljä vuotta.
5. Panosta kokonaisvaltaiseen turvallisuuteen
Vaikka laki ei velvoita taloyhtiöitä käyttämään etäluettavia palovaroittimia, niiden hyödyt ovat kiistattomia. Ne parantavat reagointinopeutta vikatilanteissa ja hälytyksissä, vähentävät huoltokustannuksia ja takaavat kattavamman valvonnan. Lisäksi yleisissä tiloissa olevat palovaroittimet voidaan ketjuttaa, jotta ne hälyttävät yhtä aikaa koko rapussa, mikä lisää asukkaiden turvallisuutta.
Palovaroittimiin liittyvät yleiset haasteet
- Palovaroittimet puuttuvat: Noin 20 % asunnoista puuttuu kokonaan palovaroitin, ja yli 60 % niitä ei ole riittävästi.
- Palovaroittimet eivät toimi: Usein ongelmana ovat virheellisesti asennetut, irrotetut, likaiset tai vanhentuneet varoittimet.
- Viallisista palovaroittimista ei tule tietoa: Vain noin 5 % asukkaista testaa palovaroittimensa säännöllisesti. Monesti palovaroitin on irrotettu paikaltaan virhehälytysten vuoksi.
Nämä haasteet osoittavat, kuinka tärkeää on siirtyä nykyaikaisiin IoT-ratkaisuihin, jotka poistavat monia ongelmia automaattisella toiminnallaan ja keskitetysti hallittavalla valvonnallaan. Vain toimiva palovaroitin hälyttää savusta ajoissa. Tieto, että kaikki palovaroittimet ovat toimintakuntoisia on nähtävissä heti IoT-laitteiden hallintapaneelista.
Yhteenveto
Pelastuslain muutokset asettavat taloyhtiöille uusia vastuita, mutta tarjoavat samalla mahdollisuuden parantaa asukkaiden turvallisuutta ja mukavuutta. IoT-palovaroittimet ovat moderni ratkaisu, joka helpottaa taloyhtiön vastuiden hoitamista. Toimiva palovaroitin pelastaa ihmishenkiä – panosta siis oikeisiin ratkaisuihin jo tänään!
Pyydä tarjous älykkäistä palovaroittimista
Kerro kuinka monta palovaroitinta taloyhtiöön tarvitaan ja jätä yhteystietosi, niin olemme sinuun pian yhteydessä.