Ajankohtaista

IT- ja teknologiatrendit vuonna 2023

Vuoden 2023 alkua sävyttää väistämättä käynnissä oleva sota ja siihen linkittyvät seikat, kuten talouden näkymät, resurssien saatavuus ja turvallisuuden tunne. Kun maailmassa on lisäksi käynnissä suuria murroksia ilmastoon ja vastuullisuuteen liittyen, on päättäjien ja toimijoiden pöydällä paljon asioita mietittäväksi. Yritysten olemassaolon kannalta on tietysti syytä tarkastella asioita yrityksen näkökulmasta, mitä nämä asiat tarkoittavat meillä. Tiivistimme eri lähteistä ja keskusteluista koostamamme ajatukset seuraavasti viiteen asiakokonaisuuteen.

1. Tietoturvallisuus – uhkat kasvavat

Eräs tärkeimpiä konkreettisia asioita, joita kannattaa tehdä vuonna 2023, on tietoturvan tiedostaminen ja kuntoon saattaminen. Tämä asia on syytä ottaa viimeistään nyt vakavasti. Tietoturvatietoisuuden kasvattaminen yrityksissä on merkittävä asia.

Yrityksen hallituksella ja johdolla on tärkeä ja vastuullinen rooli tietoturvan kehittämisessä ja siihen liittyvän osaamisen kasvattamisessa. Hallinnollisen tietoturvan rooli teknisen tietoturvan rinnalla on perusteltu ja tärkeä osa kokonaisuutta. Näin yrityksen riskit ja suunnitelmat niiden hallinnoimiseksi on tehty huolella. Samoin tietoturvan jatkuva seuranta ja reagointi ovat toteutettuja.

2. Infra- ja pilviratkaisut – millä alustoilla palvelut ovat

Palveluja ja niiden tuotantoalustoja tarkastellaan kriittisesti. Millä alustalla palvelu pyörii ja mitä se tarkoittaa yritykselle? Hybridipilviratkaisujen kiinnostavuus on ollut suurta ja suuntaus näyttää jatkuvan. IT-infran muutos on käynnissä. Muutoksella tavoitellaan parempaa ja nopeampaa skaalautuvuutta sekä joustojen mahdollisuutta. Toisaalta pilvikustannusten muodostuminen arveluttaa ja haastaa toteutuksia. Ratkaisuja on pystyttävä arvioimaan myös kulujen muodostumisen näkökulmasta.

3. Datan määrä ja hyödynnettävyys – tuotannontekijä käyttöön

Datan määrä yrityksissä kasvaa räjähdysmäisesti. Pilvikapasiteetti on mahdollistanut suurienkin datamäärien hallinnoinnin ja analysoinnin. Eri osa-alueet yrityksissä ovat muuttuneet digitalisaation osaamista vaativiksi, tekoälyä hyödyntäviksi toiminnoiksi. Tällaisia ovat esimerkiksi markkinointi ja HR. Datan tunnistaminen ja ymmärtäminen liiketoiminnan tuotannontekijänä ja suojaustoimien kohteena odottaa vielä toteuttamista monella pk-yrityksellä.

4. Kompleksisuus – tarve asiantuntijuudelle

Halusimmepa tai emme, kokonaisuus on yksinkertaisimmillaankin kompleksinen. Teknologian, tiedon ja ihmisten yhdistäminen toimimaan yhtenä, tulevaisuuteen suuntautuvana turvallisena liiketoimintana on haasteellinen ja osaamisia vaativa kokonaisuus. Erityisesti teknologian nopea kehittyminen asettaa haasteita.

5. Vastuullisuus – osa teknologian hyödyntämistä

Vastuullisuus on asia, jota jokainen meistä joutuu yksilönä ja yrityksenä pohtimaan. Se, mitä asia meille tarkoittaa, voi vaihdella suuresti. Vastuullisuus kuitenkin painottuu asiana ja toimintamallina useissa yrityksissä. Silloin joudumme miettimään, mitä vastuullisuus tarkoittaa itsemme ja edustamamme yrityksen osalta niin teknologiavalinnoissa kuin niiden mahdollistamissa tekemisissäkin.

Kaikki viisi esitettyä asiakokonaisuutta kuuluvat yhteen ja vaikuttavat toinen toisiinsa. Aihealueita voi omassa mielessään lähestyä myös asettamalla itselleen kysymyksen, kuinka paljon koen esimerkiksi tietoturvallisuuden vaikuttavan liiketoimintaani? Tai millaisina muutosvoimina nämä viisi asiakokonaisuutta näen markkinassa omalla alueelleni? Astumalla ulos oman ja edustamansa yrityksen normiarjesta voi nähdä erilaisia tulevaisuuksia. Mitkä asiat mielestäsi vaikuttavat teidän yrityksessänne eniten?

Jaa artikkeli:

Tilaa uutiskirjeemme ja pysy aina ajan tasalla

Kiinnostuitko? Kerromme mielellämme lisää

Sinua voisi kiinnostaa myös

Kotimaisen työn merkitys on meille kaikille tärkeä. Tarjoamalla työtä vahvistamme alueemme taloutta ja työllisyyttä, ja vaikutukset ulottuvat laajalle. Myös yhteiskunta saa verotuloja.
Vuoden 2024 alusta voimaan astunut pelastuslaki tuo merkittäviä muutoksia paloturvallisuuden varmistamiseen. Uuden lain mukaan asuntojen palovaroittimien hankinta- ja kunnossapitovastuu siirtyy asukkailta kiinteistön omistajille, kuten taloyhtiöille,

Kiva kun kävit, mutta ethän mene vielä!

Tarjoamme teille nyt maksuttoman kartoituksen – varaa siis aika ja katsotaan yhdessä, miten voimme auttaa yritystäsi!

Tai

Tilaa uutiskirjeemme alta, niin pysyt aina ajan tasalla, mitä alalla tapahtuu.