Joko teillä on tekoälyratkaisut käytössä vai mietittekö, mitä asialle pitäisi tehdä? Kysymys pyörii tällä hetkellä varmasti useamman organisaation johdon mielessä. Tai ainakin pitäisi pyöriä.
Huomioitavat seikat tekoälyn käytössä
Tekoälyn käyttöönotto vaatii ajattelua ja suunnitelmallisuutta. Ymmärrys mahdollisuuksista ja toisaalta oman organisaation tilanteesta vie asiaa eteenpäin. Seuraavassa on seitsemän kohdan muistilista aihekokonaisuuksista, joiden kannalta asiaa voi ja kannattaa lähestyä.
-
Tekoälyn eettinen ja vastuullinen käyttö
- Johtajat ovat vastuussa siitä, että tekoälyjärjestelmiä kehitetään, otetaan käyttöön ja käytetään eettisellä ja vastuullisella tavalla.
- Yrityksen tulisi luoda selkeät ohjeet ja politiikat, jotka koskevat tekoälyn eettistä käyttöä organisaatiossaan.
-
Päätöksenteko ja käytön seuranta
- Johtajat ovat vastuussa päätöksistä, jotka koskevat tekoälyjärjestelmien ottamista käyttöön organisaatiossaan. Heidän on varmistettava, että nämä päätökset ovat linjassa organisaation strategisten tavoitteiden, arvojen ja riskinsietokyvyn kanssa.
- Johtajien tulee tarjota käytön seurantaa koko tekoälyn käytön elinkaaren ajan, aina tietojen keräämisestä ja mallien kehittämisestä käyttöönottoon ja valvontaan, riskien minimoimiseksi ja sääntöjen ja alan standardien noudattamiseksi. Yrityksen on ymmärrettävä, mitä data käytetään ja miten.
-
Investoinnit ja resurssien kohdentaminen
- Johtajat ovat ratkaisevassa asemassa resurssien, mukaan lukien budjetin, osaamisen ja infrastruktuurin, kohdentamisessa tukemaan tekoälyhankkeita tehokkaasti.
- Lisäksi johtajien on mahdollistettava innovaatiokulttuuri ja kokeilumahdollisuuksia organisaatiossaan kannustaen työntekijöitä tutkimaan ja hyödyntämään tekoälyteknologioita jatkuvan parantamisen ja innovoinnin ajamiseksi.
-
Osaamisen kehittäminen ja taitojen hankkiminen
- Johtajien on investoitava tarvittavaan osaamiseen ja taitoihin organisaatiossaan hyödyntääkseen täysin tekoälyteknologioiden potentiaalia. Tähän voi kuulua tekoälyasiantuntijoiden rekrytointi, koulutuksen ja osaamisen kehittämisen tarjoaminen nykyisille työntekijöille sekä monitieteisen yhteistyön edistäminen.
- Heidän tulee myös luoda ympäristö, joka kannustaa tiedon jakamiseen, yhteistyöhön ja jatkuvaan oppimiseen pysyäkseen mukana tekoälyteknologian ja sovellusten kehityksessä.
-
Datan merkitys ja luokittelu
- Yrityksen on tunnistettava omat datavarannot ja niiden sijainti ja luokittelu. Data on tekoälyn raaka-ainetta, ja kriittiset tiedot on suojattava tekoälyn tavoittamattomiin.
- Data on myös tuotannontekijä. Tekoälyratkaisujen yleistyessä tulevina vuosina yrityskohtaisten datavarantojen merkitys on entistä merkityksellisempi.
-
Sidosryhmien osallistaminen ja viestintä
- Tehokas viestintä on olennaista sidosryhmien sitouttamiseksi, mukaan lukien työntekijät, asiakkaat, sääntelyviranomaiset ja laajempi yhteisö, tekoälyhankkeiden osalta. Johtajien tulee viestiä selkeästi tekoälyn käytön perusteluista, sen mahdollisista hyödyistä ja siihen liittyvistä riskeistä tai huolenaiheista.
- Heidän tulee käydä vuoropuhelua sidosryhmien kanssa vastatakseen kysymyksiin, kerätäkseen palautetta ja käsitellä tekoälyteknologioihin liittyviä huolenaiheita edistäen samalla läpinäkyvyyttä ja luottamusta prosessiin.
-
Riskienhallinta ja noudattaminen
- Vastuuhenkilöiden (johto ja hallitus) on tunnistettava tekoälyn käyttöön liittyviä riskejä, mukaan lukien tekniset, operatiiviset, oikeudelliset ja maineeseen liittyvät riskit. Tähän voi kuulua riskiarvioiden tekeminen, suojatoimien ja hallintatoimenpiteiden toteuttaminen sekä pysyminen ajan tasalla tekoälyyn liittyvistä riskeistä ja parhaista käytännöistä.
- Heidän on varmistettava sääntöjen, määräysten ja alan standardien noudattaminen tekoälyn käytössä, kuten tietosuojasäädöksiä, algoritmisen läpinäkyvyyden vaatimuksia ja eettisiä suuntaviivoja.
Johtajan rooli tekoälyn käytössä
Johtajilla on monitahoinen rooli tekoälyn vastuullisen ja tehokkaan käytön valvonnassa organisaatiossaan, kattaen eettiset näkökohdat, päätöksenteon, resurssien kohdentamisen, osaamisen kehittämisen, sidosryhmien osallistamisen, datan ja riskienhallinnan. Huolellisella lähestymistavalla näihin vastuisiin johtajat voivat maksimoida tekoälyn hyödyt samalla kun ne minimoivat mahdollisia riskejä ja eettisiä huolenaiheita.