Mitä yritykset voivat tehdä?
Viimeistään kuluneena syksynä on jokaiselle käynyt selväksi, miten sähköriippuvaisessa maailmassa elämme. Ajankohtaisten, varsin poikkeuksellisten aikojen takia on varauduttava siihen, että sähkön jakeluun tulee talven aikana keskeytyksiä. Kantaverkkoyhtiö Fingrid pystyy ennakoimaan sähköpulan riskin noin puolen vuorokauden varoajalla. Jos pula uhkaa, sähkönkulutusta pyritään laskemaan muun muassa katkaisemalla sähkönjakelua alueellisesti. Alueellisen sähkökatkon kesto olisi todennäköisesti enintään kaksi tuntia kerrallaan.
Keskeytykset olisivat todennäköisesti kulutushuippujen aikoihin, eli käytännössä aamuisin kello 8–9 tai iltapäivisin kello 17–18. Mahdollisten katkojen ulkopuolelle on tarkoitus rajata muun muassa sairaalat ja muut yhteiskunnan kannalta kriittiset toimijat, mutta katkot voivat osui väistämättä myös kriittisiin yrityskohteisiin.
Miten yritys voi varautua
Yritysten tulisi olla selvillä siitä, miten toimivat sähköpulatilanteessa. Viimeistään nyt on syytä tehdä suunnitelma, miten varmistetaan sähkön saanti kriittisille järjestelmille, tuotannoille ja palveluille. Onko mahdollista ottaa käyttöön varavoimakoneita? Samoin kannattaa ohjeistaa henkilökunta etukäteen, miten sähkökatkon aikana toimitaan esimerkiksi hissin käytön, ovien sähkölukituksen ja wc-tilojen osalta.
Yrityksen koneiden ja laitteiden toiminta kannattaa suojata UPS-varavirtalaitteilla, joista on apua lyhyisiin sähkökatkoksiin ja jotka mahdollistavat laitteiden alasajon hallitusti. Kannattaa kuitenkin huomioida, että mikäli laitteita ei ole jo hankittuna, niiden hankkiminen saattaa olla haastavaa tässä vaiheessa.
Mahdolliset sähkökatkot vaikuttavat kaikkeen toimintaan. Tämän vuoksi on syytä suunnitella ja tiedottaa henkilöstöä, miten yrityksessä toimitaan mahdollisen sähköpulan aikana.
Konkreettiset toimenpiteet
Sähkökatkon sattuessa irrota laitteet seinäpistokkeesta, mikäli ne eivät ole UPS-varmistuksen piirissä. Näin varmistetaan se, että mahdolliset jännitepiikit eivät riko laitteita. Sammutettavia laitteita ovat muun muassa tietokoneet, reitittimet, palomuurit, kytkimet ja tukiasemat. Jos käytössä on palvelimia, jotka ovat UPS-virransyötön varassa, ne kannattaa sammuttaa hallitusti. Sähköjen palautuessa on olemassa riski, että sulakkeet ylikuormittuvat, kun kaikki laitteet napsahtavat samanaikaisesti päälle.
Lisätietoja:
- Valtioneuvosto: Kun yhteiskunta lakkaa toimimasta – näin varaudut pitkiin sähkökatkoihin
- EK: Miten yritykset voivat varautua sähköpulaan
- Sähköyhtiöiden verkkosivut