Vinkkejä IoT-projekteista kiinnostuneille
Esineiden tai asioiden internetillä (Internet of Things, lyhenteellä IoT) tarkoitetaan internet-verkon laajentumista laitteisiin ja koneisiin, joita voidaan mitata ja ohjata verkon yli. IoT ei oikeastaan ole uusi asia, sillä erilaisia ratkaisuja on ollut olemassa jo kymmeniä vuosia, onhan IoT-käsitteenäkin ollut käytössä jo 1990-luvulla. Sittemmin aiheesta on alettu puhumaan enemmän ja 2000-luvulla se on noussut kuumaksi puheenaiheeksi.
IoT voi terminä kuulostaa maallikon korvaan kryptiseltä, mutta käytännössä esineiden internet on näkynyt jo vuosia vahvasti arjessamme. Moni ei välttämättä osaa yhdistää esimerkiksi aktiivisuusranneketta IoT-rannekkeeksi. Rannekkeella mitataan sykettä, aktiivisuutta ja esimerkiksi unta, jotka tallennetaan erilaisiin sovelluksiin ja ovat käyttäjänsä analysoitavissa. Yhä useammat kodinkoneet ovat myös kytkettyinä verkkoon. Tämä on poikinut lukuisia huolenaiheita laitteiden tietoturvasta.
Käytännössä IoT:ssa on siis kyse älyn lisäämisestä laitteisiin, jotka ovat tavalla tai toisella yhteydessä internettiin, tuottaen erilaista dataa seuraajilleen. Uudet IoT-laitteet ja -verkot mahdollistavat erilaisia olosuhdeseurantoja, jotka eivät aiemmin ole olleet kannattavasti ja taloudellisesti toteutettavissa.
Tarjoamme käyttövalmiin IoT-palvelupaketin, joka sisältää:
1. Tarvittavat laitteet ja mittarit
2. Liittymän
3. Hallintaportaalin (laitehallinta ja hälytysten seuranta)
4. Ajantasaisen raportoinnin
Esimerkkejä IoT-laitteista löydät täältä »
Muutama ajatus IoT-hanketta suunnittelevalle yritykselle
Hio iskevä suunnitelma ja etsi sopivat kumppanit. IoT-ratkaisua ei kannata alkaa rakentamaan yksin, sillä palvelu tarvitsee toimiakseen sopivat laitteet ja mittarit, yhteydet, pilvialustan, integraatiot, analytiikan sekä käyttöliittymän – tietoturvaa unohtamatta.
IoT-hankkeilla pyritään luomaan kilpailuetua, kuten automatisoimaan päivittäisiä työtehtäviä. Meillä Integralilla on tälläkin hetkellä menossa pilottiprojekteja rakennustyömailla, joissa laitteet mittaavat esimerkiksi lämpötilaa, kosteutta sekä sähkönkulutusta. Saatu data tallentuu projektin varrelta ja on tutkittavissa helppokäyttöisestä käyttöliittymästä aina reaaliajassa. Tiedon älykäs hyödyntäminen mahdollistaa tuottavuuden tehostamisen sekä turvallisuuden lisäämisen.
Suunnitelmasta testaamiskulttuuriin
Useimmat IoT-projektit pyörähtävät käyntiin ennakkoluulottomalla testaamisella. Aloitetaan nopeasti pienellä testiprojektilla ja kustannuksilla. Mikäli projekti ei tuota kilpailuetua, opitaan tästä ja kokeillaan jotain muuta. Kokeilemalla kerätään arvokasta tietoa sekä autetaan palvelusuunnittelua ja analysointia jatkossa. Nykyisin on meneillään useita eri tarpeista syntyneitä IoT-projekteja, joten valmiita palvelupaketteja esimerkiksi työmaille tai myymälöiden kylmälaiteseurantaan on olemassa. Kaikkea ei siis tarvitse aloittaa alusta tai ilman projektikokemusta. Lisäksi kustannukset ovat tulleet roimasti alas viime vuosina.
Palveluidemme data liikkuu radioverkossa (Connected Finland), joten datakustannukset IoT-projekteille ovat varsin maltilliset. Myös laitteiden, antureiden ja mittareiden hinnat ovat nykyisin edullisia ja ne ovat asennettavissa lähes mihin tahansa. Laitteiden virtalähteenä toimii pääsääntöisesti paristot, joiden käyttöikä on useita vuosia. Asentaminen ei vaadi sähkötöitä ja anturit ovat helposti asennettavissa jälkikäteen. IoT-hankkeiden aloittaminen on helppoa, nopeaa ja kustannustehokasta.