Ajankohtaista

Näin taloyhtiö hoitaa palovaroittimien hankinta- ja ylläpitovastuun

Taloyhtiön palovaroittimien hankinta- ja ylläpitovastuu

Palovaroittimien hankinnan ja ylläpidon vastuun siirtyessä taloyhtiölle, yhtiön on luotava oma toimintamalli lain velvoitteiden hoitamiseksi. Huomioon otettavia asioita on useita. Seuraavassa on koottu muutamia keskeisiä asioita, joihin taloyhtiön kannattaa ottaa kantaa.

Palovaroittimien hankinta ja asentaminen

Millaiset palovaroittimet taloyhtiöön hankitaan?

Markkinoilla on saatavilla sekä perinteisiä palovaroittimia että etäluettavia malleja. Näiden kahden tyyppisen varoittimen välillä on merkittäviä eroja kuten:

  • Hinta: Laitteiden hankintahinta vaihtelee merkittävästi. Perinteisen varoittimen paristot ja niiden vaihdot huomioitava myös kustannuksissa.
  • Huolto- ja ylläpitokustannukset: Etäluettavat palovaroittimet ovat lähes huoltovapaita, mikä vähentää säännöllisten tarkistuskäyntien tarvetta. Niiden testaus tapahtuu automaattisesti päivittäin. Perinteisten varoittimien tarkastuskäynnit on tehtävä määräajoin ja säännöllisesti ja varoittimen testaus tapahtuu asukkaan toimesta.
  • Hälytyksen ohjautuminen: Perinteiset palovaroittimet hälyttävät vain paikallisesti. Etäluettavat varoittimet voivat lähettää hälytyksiä myös muille määritetyille tahoille kuten kiinteistöhuolto.
  • Takuu: Laitteiden takuuaika perinteisillä noin 1–3 vuotta, etäluettavissa 10 vuotta
  • Pariston kesto: perinteisissä pariston kesto noin 1 vuosi, etäluettavissa pariston kesto 10 vuotta
  • Datan hyödynnettävyys: Perinteiset varoittimet eivät tuota mitään dataa. Etäluettavien varoittimien tarjoaman datan hyödyntäminen on helppoa sovelluksen kautta. Etäluettavaan palovaroittimeen voi lisätä myös lämpötilan ja suhteellisen kosteuden seurannan.

Palovaroittimien määrä ja asennussuunnitelma 

Lain mukaan jokaisessa asunnossa tulee olla vähintään yksi palovaroitin. Isommissa asunnoissa palovaroittimia on oltava yksi kutakin alkavaa 60 m² kohden. Lisäksi palovaroittimien sijoittelusta on annettu tarkat ohjeet: varoittimet tulee aina asentaa kattoon. Asennuksen yksityiskohtaiset ohjeet ja määräykset on syytä tarkistaa ennen asennuksen aloittamista Spek:in sivuilta

Asennus tulisi tehdä asennussuunnitelman mukaisesti. Sähköverkkoon kytkettävien palovaroittimien asennus edellyttää pätevää sähköasentajaa. 

Älykäs Nexelec Origin+ -palovaroitin

Ylläpito ja toimintakunto 

Etäluettavat palovaroittimet testaavat toimintakuntoaan päivittäin (mm. pariston tila, palokammion puhtaus, laite pois paikaltaan ja laitteiston yleinen toimintakunto) ja ilmoittavat tiedot järjestelmään, johon ne on kytketty. Ei vaadi säännöllisiä tarkistuskäyntejä. Historiatiedot ovat saatavilla neljä vuotta.

Perinteiset palovaroittimet tulee testata manuaalisesti paikan päällä määräajoin. Näiden varoittimien toiminta tulee todentaa sovitulla tavalla ja ne vaativat säännöllisiä tarkistuskäyntejä.

Ohjeistus ja neuvonta 

Pelastussuunnitelma on laadittava asuinrakennuksiin, joissa on vähintään kolme asuinhuoneistoa. Vastuu pelastussuunnittelusta on taloyhtiöillä. Yksi pelastussuunnitelman keskeisimmistä ohjeista liittyy toimintaan tulipalossa. Asukkaille on välttämätöntä kertoa, miten toimitaan, kun tulipalo on omassa kodissa tai kun tulipalo on naapurin asunnossa.

Asukkaille on annettava selkeät ohjeet palovaroittimien käytöstä, esimerkiksi kuinka toimia, jos varoitin ilmoittaa viasta tai patteri on loppumassa. Ohjeiden tulee olla joko suomeksi tai ruotsiksi. Lisäksi asukkaita tulee opastaa, mihin ja miten he voivat ilmoittaa mahdollisista vioista.

Dokumentointi ja toimivuuden seuranta 

Taloyhtiön velvollisuutena on osoittaa, että se on hoitanut valvontavelvoitteensa asianmukaisesti. Tämä tarkoittaa, että palovaroittimille on laadittava huolto- ja kunnossapitosuunnitelma, jonka toteuttaminen tulee dokumentoida. Myös vikailmoitukset ja niihin reagointi on kirjattava asianmukaisesti. On tärkeää huomata, että taloyhtiö ei voi ulkoistaa valvontavelvollisuuttaan, vaikka se hankkisi palveluita ulkopuoliselta toimijalta. Toisin sanoen taloyhtiön on itse valvottava, että palovaroittimien ylläpito ja toiminta ovat lain edellyttämällä tasolla.  

Lataa opas

Pyydä tarjous älykkäistä palovaroittimista

Kerro kuinka monta palovaroitinta taloyhtiöön tarvitaan ja jätä yhteystietosi, niin olemme sinuun pian yhteydessä.

Jaa artikkeli:

Tilaa uutiskirjeemme ja pysy aina ajan tasalla

Kiinnostuitko? Kerromme mielellämme lisää

Sinua voisi kiinnostaa myös

Vuoden 2026 alusta lähtien on taloyhtiöiden vastuu varmistaa, että kaikissa asunnoissa on toimivat palovaroittimet. Tämä muutos pelastuslaissa korostaa taloyhtiöiden vastuullisuutta asukkaiden turvallisuuden varmistamisessa. Uudistus tarjoaa
Kiinteistönhuollossa siirrytään yhä enemmän kohti tiedolla johtamista, ja IoT-palovaroittimet ovat esimerkki teknologiasta, joka tuo merkittäviä säästöjä ja lisäarvoa taloyhtiöille. Toisin kuin peruspalovaroittimet, IoT-palovaroittimet keräävät ja

Kiva kun kävit, mutta ethän mene vielä!

Tarjoamme teille nyt maksuttoman kartoituksen – varaa siis aika ja katsotaan yhdessä, miten voimme auttaa yritystäsi!

Tai

Tilaa uutiskirjeemme alta, niin pysyt aina ajan tasalla, mitä alalla tapahtuu.