Työntekijöiden rooli on kriittinen yritysten tietoturvan toteuttamisessa ja turvallisuuden vahvistamisessa. Kun lähes kaikki yritysten tieto on digitaalisessa muodossa, on sen suojaaminen ja turvaaminen yrityksen toiminnan jatkuvuuden kannalta ehdoton edellytys.
Suojaamisen voidaan katsoa toteutuvan fyysinen ja hallinnollisen tietoturvan kautta. On päivänselvää, että tarvitsemme yrityksissä edistyksellisiä teknologioita ja järjestelmiä tietoturvan toteuttamiseksi. Tämän lisäksi inhimillinen toiminta on ratkaisevan tärkeää tietoturvan toteuttamiseksi.
Tietoturvan roolin yritysten toiminnassa ennustetaan kasvavan merkittävästi tulevina vuosina. Se tarkoittaa paitsi uusien teknologioiden käyttöönottoa myös hallinnollisen tietoturvan merkityksen kasvua. Tietoturva on osa-alue, jonka toteuttamisessa ei pidä jarrutella.
Inhimillinen tekeminen on usein tietoturvaloukkausten keskiössä
Inhimillisen virheen sanotaan olleen jopa 70 % tietoturvaloukkauksen mahdollistajana vuoden 2023 aikana. Toisen lähteen mukaan yli 50 %:ssa hyökkäyksiä on hyödynnetty henkilöstöä. Oli niin tai näin, inhimillisen virheen mahdollisuutta ei voi koskaan poistaa kokonaan, mutta virheiden mahdollisuutta voi merkittävästi vähentää. Tämä on tärkeää siksi, että tietoturvaloukkausten taloudellinen vaikutus yritysten toimintaan on merkittävä.
Huijarit ovat taitavia ja tulee muistaa, että myös heillä on edistyksellinen teknologia käytettävissään. Tapoja huijata on useita ja niitä keksitään koko ajan lisää. Huijauksia tehdään nimenomaan taloudellisen hyödyn tavoittelemiseksi.
Ennakointi on valttia tietoturvan toteuttamisessa
Tietoturvan toteuttaminen yrityksessä kannattaa ottaa tosissaan. Asia ei ole ulkoistettavissa pelkästään IT-osastolle, vaan on isosti myös osa HR-toimintoa ja henkilöstön tietoturvan tietotaidon kehittämistä. Yhteiset tietoturvakäytänteet ovat yrityksen tietoturvan perusta. Yritysten tehtävänä on mahdollistaa henkilöstön osaamisen kehittäminen ja ylläpito myös tietoturva-asioissa. Se on kaikkien osapuolien etu.
Yleisellä tasolla voi todeta, että kiire ja tietämättömyys toimivat rikollisten eduksi. Tietoisuuden tason nosto henkilöstön keskuudessa on tärkeää yrityksen tietojen suojaamiseksi. Tietoturva on asia, mikä on oltava mielessä jatkuvasti, ei vain kerran vuodessa tapahtuvien tietoiskun ajan.
Varjo-IT
Varjo-IT:llä tarkoitetaan niitä sovelluksia, ohjelmistoja tai muita käytäntöjä datan tallentamiseen ja siirtämiseen, joita yrityksen IT-osasto ei ole hyväksynyt. Tämä aiheuttaa ongelmia tietoturvan ja tiedonhallinnan kanssa. Varjo-IT:n katsotaan johtuvan suurimmaksi osaksi IT-osaston, työntekijöiden ja johdon huonosta kommunikaatiosta ja yhteistyöstä. Tietämys ja yhteinen näkemys asioiden toteuttamisesta yrityksessä edesauttaa varjo-IT:n supistumista tai häviämistä.
Digiturvamalli
Integral on ottanut jälleenmyyntiinsä Digiturvamallin. Mallin avulla yritys voi toteuttaa valitsemansa vaatimuskehikon mukaisesti hallinnollisen tietoturvan joustavasti ja käyttäjäystävällisesti. Näin tietoturva tuodaan organisaation työntekijöille heidän oman roolinsa mukaisesti tarjolle esimerkiksi omaan Teams-kanavaan.
Se löytää tärkeimmät parantamisen paikat tietoturvariskien hallinnassa, automatisoi henkilöstön ohjeistusta ja koulutusta, tuottaa raportteja, luo yhteenvetoja tietoturvadokumenteista ja auttaa noudattamaan tiedonhallintalakia ja valittua tietoturva viitekehystä, esm. NIS2-direktiiviä.
Olemme asiakkaidemme apuna palvelun hyödyntämisessä ja käyttöönotossa sovitulla tavalla.
Kiinnostuitko? Ota yhteyttä, niin jutellaan aiheesta lisää.