Kun ajat ovat levottomat, yritysten on erityisesti kiinnitettävä huomiota tietoturvaan. Ennakointi on tärkeää tietoturvan toteuttamisessa. Digitalisoituneessa maailmassa lähes kaikki yrityksen oleellinen ja salainenkin tieto on bitteinä tallennettuna ja nämä tiedot kiinnostavat harmaata väärinkäyttäjien joukkoa.
Kyberturvan tulee olla osa liiketoimintaa ja liiketoiminnan jatkuvuuden turvaamista. Ennakointi on erittäin tärkeää suojaamisen ja reagoinnin lisäksi. Hyväksi viitekehykseksi sopii tunnista – suojaa – havainnoi – reagoi – toivu -malli.
Kyberturvallisuus on monivaiheinen kokonaisuus
Kyberturvallisuus on tänä päivänä paljon muutakin kuin vain virustorjunta tai palomuuri. Se on monivaiheinen kokonaisuus. Liiketoiminnan kasvaessa ja kehittyessä myös käytettävät ratkaisut saattavat muuttua. Lisäksi teknologian kehitys on tärkeää huomioida.
Näkyvyys teknologiaan ja prosesseihin on ensiarvoisen tärkeää: niihin poikkeamiin, jotka voidaan tunnistaa, voidaan reagoida. Sen vuoksi hyvin suunniteltu tietoturvaprosessi on yrityksen etu. Samalla on todettava, että yrityksen tietoturva ei ole koskaan valmis. Sen kehittäminen ja arviointi on jatkuva prosessi, jota on vietävä määrätietoisesti eteenpäin.
Kehitä tietoturvaa näillä vinkeillä
Yksinkertaistetut vinkit tietoturvan kehittämiseen:
- Tunnista liiketoimintaympäristö, yrityksen omaisuus ja sen hallinta. Tunnista riskit ja laadi hallintasuunnitelma.
- Suojaa laitteet ja tietoliikenne sekä ylläpidä teknologiaa jatkuvasti. Ole tietoinen riskeistä. Osaamisen ylläpito ja kehittäminen henkilöstön keskuudessa on ensiarvoisen tärkeää. Data on yrityksen keskeinen pääoma.
- Ennakointi on oleellinen osa tietoturvan toteuttamista. Havainnoi uudet ja erilaiset poikkeamat. Monitoroi tapahtumia.
- Reagoi muuttuviin tilanteisiin ja tietoturvariskeihin. Reagointi- ja viestintäsuunnitelma on hyvä olla mietittynä etukäteen, jotta tiedetään, mitä tehdään, jos vahinko tapahtuu.
- Toipuminen hyökkäysestä on osa varautumista. Etukäteen ajateltu toipumispolku auttaa yritystä arjen jatkumisessa. Tapahtuneen analysointi ja jatkuva kehittäminen auttavat eteenpäin.
- Varmistu aina laitteiden ajantasaisuudesta.
Yrityksen prosessit, järjestelmät, laitteet sekä henkilöstö on pidettävä ajantasaisena ja suojattuna. Etukäteen ajatellut prosessit ja toimintamallit helpottavat epäjatkuvuuskohdan läpielämistä ja organisaation oppimista. Muista, että tietoturva eri osa-alueineen ei ole koskaan valmis.
Mikäli asia mietityttää teidän organisaatiossanne, keskustelemme mielellämme asiasta lisää kanssanne. Tarjolla on erilaisia ratkaisuja ja palvelutasoja turvallisemman tulevaisuuden toteuttamiseksi.