Ajankohtaista

NIS2-direktiivi astui voimaan 8.4.2025

NIS2-direktiivi syventää vaatimuksia kyberturvallisuuden parantamiseksi koko Euroopan unionin alueella.

Mitä yrityksesi tulee tietää NIS2:sta?

NIS2-direktiivi (Network and Information Security Directive 2) on Euroopan unionin kyberturvallisuutta koskeva säädös, joka tuli virallisesti voimaan 16. tammikuuta 2023. Direktiivin tavoitteena on parantaa EU:n jäsenvaltioiden kyberturvallisuuden tasoa ja yhdenmukaistaa siihen liittyviä käytäntöjä. Jäsenvaltioilla oli aikaa 17. lokakuuta 2024 asti saattaa direktiivi osaksi kansallista lainsäädäntöään.

Suomessa NIS2-direktiivin mukaiset velvoitteet astuivat voimaan 8. huhtikuuta 2025, kun eduskunta hyväksyi kyberturvallisuuslain. Tämä laki toi mukanaan uusia riskienhallinta- ja raportointivelvoitteita monille toimialoille. Yksi ensimmäisistä askelista on toimijaluetteloon ilmoittautuminen. 

Ketä NIS2-direktiivi koskee?

Uusi NIS2-direktiivi laajentaa merkittävästi yritysten ja organisaatioiden joukkoa, joita kyberturvallisuusvaatimukset koskevat. Direktiivi kattaa kriittisiä sektoreita, kuten energia-, terveydenhuolto-, pankki- ja liikennesektorit sekä digitaaliset infrastruktuuripalvelut. Myös monet muut keskeiset toimialat tulevat sen piiriin. 

Tarkista kuuluuko organisaatiosi kriittisten toimialojen joukkoon Kyberturvallisuuskeskuksen taulukosta.

Vahvemmat kyberturvallisuusvaatimukset

NIS2 -direktiivissä ja sitä koskevassa kansallisessa kyberturvallisuuslaissa osoitetaan yhteiskunnan kriittisille toimialoille kyberturvallisuutta vahvistavia riskienhallintavelvoitteita ja raportointivelvoite merkittävistä poikkeamista. Laissa on lueteltu vähimmäistoimenpiteet, jotka kaikkien toimijoiden on toteutettava hallitakseen toimintaansa kohdistuvia kyberturvallisuusriskejä.

Toimijoiden tulee myös ilmoittaa valvovalle viranomaiselleen merkittävistä tietoturvapoikkeamista. Näiden lisäksi NIS2-sääntelyn soveltamisalaan kuuluvien toimijoiden on ilmoittauduttava oman toimialansa valvovan viranomaisen ylläpitämään toimijaluetteloon 8.5.2025 mennessä.

Toimijoilta edellytetään viestintäverkkojen ja tietojärjestelmien turvallisuuteen kohdistuvien kyberriskien hallintaa ja haitallisten vaikutusten estämistä tai minimoimista. Toimijan on laadittava riskienhallinnan toimintamalli kyberuhkien havaitsemiseen ja niihin reagointiin 8.7.2025 mennessä.

Nopeampi reagointi ja raportointivelvollisuudet

NIS2 edellyttää nopeaa reagointia kyberuhkiin. Toimijan on ilmoitettava merkittävästä poikkeamasta kansallisille viranomaisille kolmivaiheisesti:

  1. Ensi-ilmoitus on tehtävä 24 tunnin kuluessa merkittävän poikkeaman havaitsemisesta
  2. Jatkoilmoitus on tehtävä 72 tunnin kuluessa merkittävän poikkeaman havaitsemisesta
  3. Loppuraportti on annettava kuukauden kuluessa jatkoilmoituksen toimittamisesta tai, jos kyseessä on pitkäkestoinen poikkeama, kuukauden kuluessa sen käsittelyn päättymisestä.

Seuraamukset ja sanktiot

Direktiivi tuo mukanaan ankarat sanktiot tietoturvalaiminlyönneistä. Yritys, joka ei täytä tietoturvavaatimuksia, voi saada huomattavia sakkoja – jopa 2 % liikevaihdosta tai 10 miljoonaa euroa, riippuen siitä, kumpi on suurempi.

Lisäksi tietoturvaloukkauksista voi syntyä merkittävää mainehaittaa, jolla voi olla  vaikutus organisaation toimintaan.

Kriittisten toimitusketjujen turvaaminen

NIS2-direktiivi painottaa myös kriittisten toimitusketjujen suojaamista. Tämä tarkoittaa, että yritysten on varmistettava myös alihankkijoiden ja muiden kolmansien osapuolten tietoturva, mikä parantaa koko verkoston turvallisuutta.

Toimi ajoissa

Direktiivi on jo voimassa. Nyt on viimeistään aika varmistaa, että yrityksesi täyttää kaikki NIS2-direktiivin asettamat vaatimukset.

Onko sinulla kysyttävää aiheesta? Me autamme! Ole yhteydessä.

Lähde: Traficom

Lue lisää aiheesta:
NIS2-direktiivi – nämä asiat sinun tulee tietää
NIS2-direktiivi tulee voimaan
Mikä ihmeen NIS2?
Varmista yrityksesi kyberturvallisuus

Jaa artikkeli:

Tilaa uutiskirjeemme ja pysy aina ajan tasalla

Kiinnostuitko? Kerromme mielellämme lisää

Sinua voisi kiinnostaa myös

API-rajapintahyökkäykset kohdistuvat sovellusrajapintoihin, joita käytetään esimerkiksi mobiilisovellusten, selainkäyttöliittymien ja muiden palvelujen välillä datan siirtämiseen. Ne koskettavat kaikkia organisaatioita, joilla on käytössään API-rajapintoja ja dataintegraatioita. Rajapintojen
Moni organisaatio pitää tietoturvaansa kunnossa — ainakin paperilla. Päätelaitteet on suojattu virustorjunnalla (EPP), salasanoissa on vähimmäispituus, ja henkilöstölle on pidetty jokavuotinen koulutus. Mutta kysymys kuuluu:

Kiva kun kävit, mutta ethän mene vielä!

Tarjoamme teille nyt maksuttoman kartoituksen – varaa siis aika ja katsotaan yhdessä, miten voimme auttaa yritystäsi!

Tai

Tilaa uutiskirjeemme alta, niin pysyt aina ajan tasalla, mitä alalla tapahtuu.