Ajankohtaista

Tietoturvan merkitys kasvaa – panostus on välttämätöntä

kyberturvallisuus, tietoturva

Tietoturvan merkitys kasvaa jatkuvasti, ja sen kehittäminen on välttämätöntä paitsi liiketoiminnan suojaamiseksi myös kilpailukyvyn säilyttämiseksi. Tietoturva ei ole pelkästään suurten yritysten huolenaihe, vaan siitä huolehtiminen on yhä tärkeämpää kaiken kokoisille yrityksille ja organisaatioille.

Kyberrikollisuudelta ja tietoturvahaavoittuvuuksilta suojautuminen ei tule helpottumaan, sillä kyberympäristö on kaikkea muuta kuin staattinen. Varauduttaessa mahdollisimman hyvin tuleviin uhkiin toimintakyky säilyy tilanteessa kuin tilanteessa. Kyberuhkiin varautuminen on myös kustannustehokkaampaa kuin kyberhyökkäyksestä toipuminen.

Organisaatiot hyödyntävät laajasti digitaalisia palveluita, ja kyberhäiriöt ovat niissä yleisiä. Hyökkäykset voivat kohdistua suoraan organisaation omiin järjestelmiin, mutta ne voivat joutua kohteiksi myös välillisesti esimerkiksi alihankkijoiden, kumppaneiden tai asiakkaiden kautta. Lisäksi organisaatio voi päätyä täysin sivulliseksi uhriksi, kuten silloin, kun haittaohjelmatartunta leviää hallitsemattomasti.

Mitä tietoturva sisältää?

Tietoturva kattaa kaikki toimenpiteet, joilla suojataan tiedot vahingoilta, luvattomalta käytöltä ja tietovuodoilta. Sen kolme peruspilaria ovat luottamuksellisuus, eheys ja käytettävyys eli saatavuus.

  • Luottamuksellisuus tarkoittaa tietojen suojaamista luvattomalta pääsyltä tai paljastumiselta.
  • Eheys varmistaa, että tiedot ja järjestelmät ovat luotettavia, oikeita ja ajantasaisia. Tiedot eivät saa muuttua tai olla muutettavissa laitteisto- tai ohjelmistovikojen, luonnontapahtumien tai inhimillisen toiminnan seurauksena.
  • Käytettävyys takaa, että tietojärjestelmien käyttäjillä on jatkuva ja luotettava pääsy tietoihin.

Tietoturvaan panostaminen

Mitkä tekijät vaikuttavat tietoturvan kustannuksiin?

Tietoturvan kustannuksia muodostuu muun muassa laitteistoista, ohjelmistoista sekä niiden tuki- ja ylläpitomaksuista. Lisäksi järjestelmien asennukseen ja ylläpitoon liittyvät henkilöstö- ja matkakulut ovat merkittävä kuluerä. Järjestelmien arkkitehtuurin suunnittelulla on myös suuri vaikutus kokonaiskustannuksiin. Eikä osaamisen merkitystä voi aliarvioida.

Tietoturvainvestointien tuoton arviointi on haastavaa, sillä toimiva tietoturva muistuttaa vakuutusta – sen arvo näkyy erityisesti ongelmien ehkäisyssä. Investointeja suunniteltaessa on olennaista tehdä riskianalyysi, jossa selvitetään mahdollisen tietomurron aiheuttamat taloudelliset vahingot ja tietovuodon vaikutukset esimerkiksi yrityksen maineeseen.

Nykyisin monet tietojärjestelmät ovat yrityksille kriittisiä, ja niille asetetaan korkeat toiminnallisuusvaatimukset. Järjestelmien toimimattomuudesta aiheutuvien kulujen laskeminen tarkasti on vaikeaa, mutta on selvää, että tietoverkon häiriöiden aiheuttamat kustannukset kasvavat joka minuutti. Näihin kuluihin lukeutuvat paitsi menetetyn liiketoiminnan vaikutukset myös järjestelmien korjaus- ja uudelleenkäynnistyskustannukset. Jos toimimattomuuden syynä on tietomurto, voivat lisäkuluja aiheuttaa myös vahingonkorvaukset.

Tukea kyberturvallisuushankkeisiin

Kyberturvallisuushankkeisiin on saatavilla rahoitustukea esimerkiksi Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksesta. Valtionapuviranomaisten järjestämät avustushaut löytyvät osoitteesta haeavustuksia.fi.

Ratkaisut tietoturvahaasteisiin

Tarjoamme ratkaisuja yrityksesi datan, tietoverkkojen ja päätelaitteiden tehokkaaseen suojaamiseen. Haluatko laittaa yrityksesi tietoturva-asiat kerralla kuntoon? Autamme mielellämme kaikissa tietoturvaan liittyvissä asioissa. Ota yhteyttä!

Tutustu tietoturvapalveluihimme täällä.

Jaa artikkeli:

Tilaa uutiskirjeemme ja pysy aina ajan tasalla

Kiinnostuitko? Kerromme mielellämme lisää

Sinua voisi kiinnostaa myös

Vuosi 2025 tuo merkittäviä muutoksia teknologian saralla. Kehityksen ytimessä ovat tekoäly, pilvipalvelut, kyberturvallisuus, kestävä kehitys sekä virtuaaliset ja laajennetut todellisuudet. Näiden teknologioiden vaikutus ulottuu kaikkialle
Kyberuhkia ei voi täysin poistaa, mutta niiden riskiä voidaan pienentää merkittävästi ennakoivalla toiminnalla ja selkeillä prosesseilla. Yrityksen tulee varautua paitsi hyökkäysten ehkäisemiseen myös niihin reagoimiseen

Kiva kun kävit, mutta ethän mene vielä!

Tarjoamme teille nyt maksuttoman kartoituksen – varaa siis aika ja katsotaan yhdessä, miten voimme auttaa yritystäsi!

Tai

Tilaa uutiskirjeemme alta, niin pysyt aina ajan tasalla, mitä alalla tapahtuu.